czwartek, 28 września 2023

Dzień Jabłka


Dziś w naszej grupie z okazji Dnia Jabłka mieliśmy okazje samodzielnie wyprodukować sok jabłkowy z jabłek przyniesionych przez ,,Skrzaty”.

 Rozpoczęliśmy od rozmów na temat wyglądu jabłek  ,kolorów, wielkości, kształtu, smaku, różnych odmian, dlaczego warto je jeść, pod jaką postacią i czy tylko ludzie lubią te owoce?

,,Skrzaty” w tym dniu zostali ekspertami jakości zapachu , smaku uczestnicząc w zabawie badawczej ze zmysłami węchu i smaku. Dowiedziały się ,jak bardzo ważne jest to, żeby jabłka jeść ze skórką. Należy tylko pamiętać aby przed spożyciem dokładnie je umyć. Jedzenie owocu ze skórką to podstawa ponieważ to rejon jabłka(miąższ tuż pod skórką) w którym jest największe zagęszczenie witaminy A i K.

Skąd się biorą jabłka dzieci dowiedziały się śledząc kolejne obrazki historyjki „Od pestki do jabłka”. Zapoznały się z cyklem życia jabłoni.   Powstała


Jabłkowa Mandela - praca całej grupy (wykorzystanie darów jesieni i jabłek), a na podsumowanie naszych zajęć każdy ,,Skrzat” miał swój udział w  produkcji soku jabłkowego.

Soku niestety nie starczyło dla wszystkich grup w przedszkolu . Obdarowane zostały Pani Wicedyrektor  i Dyrektor,  mamy nadzieję ,że smakowało😊













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz