Dziś w naszej grupie z okazji Dnia Jabłka mieliśmy okazje samodzielnie wyprodukować
sok jabłkowy z jabłek przyniesionych przez ,,Skrzaty”.
Rozpoczęliśmy od
rozmów na temat wyglądu jabłek ,kolorów, wielkości, kształtu, smaku,
różnych odmian, dlaczego warto je jeść, pod jaką postacią i czy tylko ludzie
lubią te owoce?
,,Skrzaty” w tym dniu zostali ekspertami jakości zapachu ,
smaku uczestnicząc w zabawie badawczej ze zmysłami węchu i smaku. Dowiedziały
się ,jak bardzo ważne jest to, żeby jabłka jeść ze skórką. Należy tylko
pamiętać aby przed spożyciem dokładnie je umyć. Jedzenie owocu ze skórką to
podstawa ponieważ to rejon jabłka(miąższ tuż pod skórką) w którym jest
największe zagęszczenie witaminy A i K.
Skąd się biorą jabłka dzieci dowiedziały się śledząc kolejne obrazki historyjki „Od pestki do jabłka”. Zapoznały się z cyklem życia jabłoni. Powstała
Soku niestety nie starczyło dla wszystkich grup w przedszkolu . Obdarowane zostały Pani Wicedyrektor i Dyrektor, mamy nadzieję ,że smakowało😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz