środa, 15 listopada 2023

Co się jada na krajnie - wizyta w muzeum.

          Dzisiejszy dzień mimo, że ponury i lekko deszczowy nie  przeszkodził nam w wyjściu do naszego  Muzeum Ziemi Złotowskiej. Wyprawa byłą nawiązaniem  do tematu kompleksowego w tym tygodniu  Poznajemy dawne kulinarne zwyczaje, oraz potrawy naszej złotowszczyzny.  

Mieliśmy okazje zobaczyć za pomocą czego w epoce kamienia wyrabiano mąkę.  Każdy mógł spróbować tej ciekawej techniki - pocieranie nasion zboża kamieniem o kamień.

W gablotach oglądaliśmy dawne naczynia, miski, stosowane w przygotowaniu potraw.

       Główną atrakcje stanowiła kuchnia mieszcząca się w dawnym kominie muzeum. Z opowieści kustosza dowiedzieliśmy się o potrawach dawnej epoki i rarytasach naszej złotowszczyzny :  korpolok , plyndze, ciupka z grochem. 

Wszyscy bezpiecznie i pełni nowej wiedzy wróciliśmy do przedszkola. 


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz