Dzisiejszy dzień mimo, że ponury i lekko deszczowy nie przeszkodził nam w wyjściu do naszego Muzeum Ziemi Złotowskiej. Wyprawa byłą nawiązaniem do tematu kompleksowego w tym tygodniu Poznajemy dawne kulinarne zwyczaje, oraz potrawy naszej złotowszczyzny.
Mieliśmy okazje zobaczyć za pomocą czego w epoce kamienia wyrabiano mąkę. Każdy mógł spróbować tej ciekawej techniki - pocieranie nasion zboża kamieniem o kamień.
W gablotach oglądaliśmy dawne naczynia, miski, stosowane w przygotowaniu potraw.
Główną atrakcje stanowiła kuchnia mieszcząca się w dawnym kominie muzeum. Z opowieści kustosza dowiedzieliśmy się o potrawach dawnej epoki i rarytasach naszej złotowszczyzny : korpolok , plyndze, ciupka z grochem.
Wszyscy bezpiecznie i pełni nowej wiedzy wróciliśmy do przedszkola.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz